top of page

les methode

Door jarenlang intensieve meditatie te hebben beoefend, heb ik geleerd hoe helpend het is om ontspannen te zijn. Om waar te nemen. Om jezelf niet te verliezen in het doen. En de eenvoud van dit principe, is ook van toepassing in het leren pianospelen en het leren pianospelen. 
Tijdens mijn opleiding liep ik er tegenaan dat mijn manier van studeren, te veel onzekerheden in zich had. Het logische gevolg was dat ik tijdens uitvoeringen ook onzeker was. Toen ik me dat bewust werd, kon ik mijn zoektocht beginnen naar een andere, meer effectieve manier van studeren. 

Gelukkig las ik een artikel in het maandblad ‘ Mens en Melodie’. 
Het ging over de grote Russische pianist, componist, dirigent en muziekpedagoog, Sergej Rachmaninov.

Als hij studeerde deed hij dat op een zeer lage snelheid én uiterst zacht. 
 

Wat blijkt? Door op de manier de muziek te benaderen kom je in een volkomen ontspannen toestand. Geen stress. En het wonder is dan dat als je het stuk op deze manier aanleert, je het feilloos, zonder moeite op snelheid kunt spelen.

Omdat je het bewust hebt bestudeerd. En er dus geen ruimte is voor twijfel.

 

Voor beginnende leerlingen, maak ik gebruik van bestaande lesmethoden. 
Ben je een gevorderd pianist? Dan ben ik benieuwd naar waar je gebleven bent en hoe je verder zou willen. 
 

Omdat ik een klassieke- en jazz-opleiding heb, kunnen we ons ook bezighouden met improvisatie, pop en singing &  songwriting. 
 

2 of 3 x 10 minuten aandachtig studeren per dag zou mooi zijn. Zo blijk je uiteindelijk meer te leren over een korte periode.
 

WhatsApp Image 2023-08-21 at 15.32_edite

Rachmaninov speelt voor zijn kleindochter.

bottom of page